С пари за кафе в Малага

  Малага е град за две приятелки, които не са се виждали отдавна. За бавна, насладителна разходка по слънчевите му сувенирни улици и дълъг разговор в някой от уютните ресторанти в историческия център. Само така впечатленията от атмосферата и настроението на този град могат да бъдат наистина добре споделени. Това си мислех, докато се провирах между масите на площада, за да избера най-подходящо място за снимка. Беше пълно с хора, които хапват, приказват си безгрижно и пийват вино или кафе. Намирах се пред най-богато украсената външно фасада на катедралата. Стълпотворение от колони с най-различни орнаменти и три големи арки, увенчани с изящни медальони от камък. После разбрах, че в двата странични медальона са изобразени двама от светите покровители на града, а в централния – сцената на Благовещение.

Катедралата „Въплъщение“ в Малага е посветена на Дева Мария и има интересна съдба, лаконично разказана в самия начин, по който я наричат испанците – La Manquita или Едноръката. Причината е, че храмът бил замислен с две кули, но е издигната само една от тях. Катедралата е изградена на мястото на джамия, като строителството й започва в първата половина на XVI век и трае повече от 200 години. В някои среди то все още се смята за недовършено поради наличието на само една кула. Тукашното общество периодично съживява дискусиите около въпроса трябва ли катедралата да бъде завършена или пък е по-интересно да остане в този, както го наричат… исторически вид. Построената северна кула е с височина 85 метра и е с часовник във високата част.

Буквално и метафорично Малага е живописен град,

а един от големите му шедьорви е роденият тук Пабло Пикасо. Оказа се, че тази преавторитетна за изобразителното изкуство на миналия век личност, има цели 16-17 имена. Три пъти ги броих и всеки път ги изкарвам различно. Екскурзоводът ни ги знаеше всичките, аз само ги копирам от любезната Уикипедия, в случай че искате да прочетете поне десетина от тях. Ето ги: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир Патрицио Руис и Пикасо. Две туристически забележителности тук са посветени на прочутия художник. Едната е родната му къща, а другата – музеят на Пикасо. Запомних и интересна история, която май е тукашна,

но може да се е случила във всеки от градовете, в които е живял Пикасо.

Много пъти съм я преразказвала като пример за това, че когато има цена, човек би трябвало да я отстоява със самочувствие. Ето я… Веднъж, вече влиятелен художник, Пикасо дошъл да пие кафе в любимото си кафене. Когато обаче решил да си тръгва, за беда установил, че няма с какво да плати, защото не носел в себе си пари. Сервитьорът, който го познавал, любезно му предложил да нарисува нещо. Пикасо отвърнал: „Господине, трябва само да платя сметката си. А не да купувам заведението“.

Заповядайте да разгледате снимките от Малага, в които ще видите Епископския дворец, също разположен на площада с катедралата. Пристанището и арената за корида. Красивата жълта сграда, намираща се близо до хълма и стените на крепостта Гибралфаро, до която се спрях заради кулата с часовник над входа й. Оказа се, че е кметството, от което излизаха младоженци, а покрай тях, в кадъра изчатка кон и премина файтон.  

Текст: Мирослава Иванова

Снимки: Циферблат

Пътуването до Испания е осъществено с програма на туристическа агенция Welcome Travel

Прочетете и На среща с Дубай / Оазиси и системи кхетара в Мароко / Градините на Мажорел / Площадът Джемаа ел Фна

 Ако искате да разкажем за вашата дейност или да посетим вашето място и да ги представим точно както са ни харесали те, пишете ни на office@tsiferblat.bg