„Просто ей така“, къде е темата на броя?

Снимка: HBO Bulgaria Facebook

  Спомням си много добре времето, когато „Сексът и градът“ беше нов, млад сериал. Вече бях дошла в София, мечтаех за собствена рубрика и исках да живея като Кари Брадшоу. За да започна от някъде, вместо вечеря, също като нея понякога си купувах списание. Не Vogue, а EVA. По онова време, близките ми необвързани сериозно приятелки, биваха напъхвани в останалите образи, изградени от главните героини на филма и просто ей така, „играехме“ на „Сексът и градът“. Всеки път, когато заедно излизахме да хапнем, пийнем и говорим за мъже.

Почти 20 години по-късно, Кари носи дълга, запусната коса и я боли гърбът от, както се оказа, вроден дефект на бедрената кост. Дори веднъж използва един чадър като бастун, за да се качи по стълбище. За радост всичко вече е наред, но,

питам се, оздравя ли сериалът след 5 епизод, в който оперираха Кари?

Защото в 6-ти, на Миранда започна да й се схваща кракът… Случи й се веднага щом се опита да кривне от пътя на алкохоличка, по който беше поела. За сега само Шарлот не се дава и изглежда здрава.

Всички знаем, че никоя от актрисите, които гледаме в продължението на филма не е Спящата красавица и е нормално да остарява. Но, питам се, дали остаряването трябва да скърца по точно този начин в сценария? Толкова се радвам, че и в продължението, трите героини са готино и секси облечени и че имат пари. Зрителките, на които още им се „играе“ на „Сексът и градът“, щяха да се сдухат съвсем, ако във фокуса на новите серии имаше и финансови проблеми.

Нито сочната кожа на „Сексът и градът“, нито проблемните старчески кости на „Просто ей така“ са реалността на 100 процента. По-лошото според мен е, че

епизодите от продължението са изгубили своя конструкт.

Преди той идваше от темата, по която работеше Кари за своята рубрика. В новите епизоди няма подобен център нито на сюжета, нито на фабулата. Сериите са сглобени от хвърчащи сцени, а зрителят има чувството, че гледа работни версии на филма. В „Сексът и градът“ съдържанието на всеки епизод беше организирано около връзката на четирите героини с една главна тема.

„Темата на броя“, както биха я нарекли всички, работили в медии.

Сега разговорите около лайтмотивите на серията са доста лаконични и причината не е само липсата на „четвъртият мускетар“, Саманта. Просто няма „тема на броя“. Освен това изглежда, че продължението на сериала е изгубило апетита си. Героините почти не ядат или пък хапват и си приказват две по две, всяка с някоя от новите си приятелки. Но това е разделно хранене, на което още не сме свикнали.

Е… „Може би е само фаза“, както каза веднъж Кари на Станфорд, за да го успокои.

Беше в далечния 9 епизод на 1 сезон.

Струва ми се, че „Просто ей така“ би спечелил много, ако героините му отново тръгнат на работа. Никой не работи в продължението на този сериал. И това е другият му голям проблем. Шарлот и Миранда са затънали в семейния си живот, всяка по своему. А Кари скучае пред микрофона на някакъв подкаст, за чиито епизоди не се подготвя, както преди се подготвяше за статиите си. Може би и вие се отегчавате всеки път, когато сериалът влезе в ефира на този подкаст.

Интересно е, че само Саманта работи

и че точно този факт на сценарно ниво я е „махнал“ от играта на филма.

Още по-интересно е, че колкото и недостатъци да виждам в продължението на сериала, продължавам да чакам всеки нов епизод и да го гледам без да го оставям да ме чака. В каквото и да се превърне „Сексът и градът“, той винаги ще носи първообраза на младостта, а с нея никой не иска да се разделя просто ей така…

Прочетете и „30-метрова вълна“ по HBO GO

Гледайте „Просто ей така“ по HBO GO

Мирослава Иванова