„30-метрова вълна“ по HBO GO

Снимка: HBO Bulgaria Facebook

„Гарет откри ниша и сърфиндустрията го прие. Но той продължи да преследва своите собствени цели. Никога не е бил просто част от сърфобщността. Той се отличава от всички и има една от най-забележителните кариери в историята на сърфа на големи вълни.“

Бил Шарп, генерален мениджър WSL BIG WAVE WORLD TOUR

„Част от мен вярва, че той е извънземен.“

Кай Лени, сърфист на големи вълни

   Американецът Гарет Макнамара нарича себе си океански изследовател. Не рекордьор. Макар че първият рекорд за сърфиране на 30-метрова вълна е негов. Прави го преди още средите да са убедени напълно, че вълни с подобна височина изобщо съществуват и че е възможно те да бъдат спускани. „Цял живот съм сърфист“ – казва Макнамара в първия епизод на сериала на HBO „30-метрова вълна“. Всъщност Гарет кара сърф до 35-годишната си възраст, когато решава да отвори магазин за екипировка. Отчайва се след около 2-3 години. Бизнесът му върви, но един ден, шофирайки към магазина си, вижда перфектните вълни и си помисля: „Човече, сърфът заслужава да му дадеш още един шанс“. Написва „Бизнес план за каране на сърф“ и изгрява отново на сърфнебосклона, когато вече е намерен начинът за достигане навътре във водата посредством закарването на сърфиста до вълната с джет. Преди този момент сърфистите гребяли с ръце, за да достигнат до добрите вълни, но те били твърде малки, а местата където се образували – твърде пренаселени.

100 Foot Wave: Official Trailer | HBO

Навътре в океана, вълните са наистина големи – 15-20 метра. През 2003 година на състезание от Световната купа в местността „Челюсти“, Хаваите, Макнамара не само яхва голяма вълна, но и дръзва да кара дълбоко в сърцевината й. Влиза във водния й тунел и… успява да излезе от него с вдигнати ръце, като победител.

Кадрите от този величествен момент са на екстремния сърффотограф и оператор Майк Прикет и са действително зашеметяващи.

„Съсредоточи се над преследването на най-големите и ужасяващи вълни. Когато някъде имаше прогноза, Гарет беше там. И беше настръхнал. Направо откачи. Беше навсякъде“ – обяснява Прикет.

„Има традиционен сърф и екстремен сърф. Предпочитам екстремния сърф. При него рискуваш живота си всеки път, щом влезеш във водата“ – казва Макнамара в онези години, и добавя – „Всички мислят, че съм си изгубил ума. Не осъзнават, че всъщност гоня целта си.“

В следващите епизоди, сериалът „30-метрова вълна“ пребивава основно в Назаре, Португалия. Гарет идва тук за първи път през 2010-та, пет години след като е получил имейл и снимка от служител в кметството на Назаре, който го кани в градчето, за да види най-големите вълни в света.

Океанът тук бушува над огромен каньон и образува гигантски планини от водна маса. Макнамара вижда потенциала на мястото и решава да остане.

За няколко години Назаре се превръща в сърфстолица, нещо като Шамони за алпинизма и катеренето и Катманду за хималаизма.

Тук, много бавно, в началото неуверено и скептично, започва да се стича елитът сърфисти на големи вълни.

В Назаре Макнамара прави първия световен рекорд за спускане на 30-метрова вълна. Датата е 28 януари 2013 година, втори епизод от сериала. Ето споменът му за онзи ден:

„Не се чувствах комфортно, нямах желание. Направих дихателните си упражнения. Настроих се. Отворих очи и се свързах с океана. (…) Бях като прероден. Видях най-голямата вълна в живота си. Скриваше хоризонта.“

Това е историята накратко. Сериалът обаче я разказва доста напоително при това без никакви адаптации, възстановки, постановки и всякакви други увъртащи похвати. Или поне така изглежда. Епизодите разкриват различни любопитни подробности от кухнята на сърфа. Например как по-точно се измерва височината на една вълна, тази „гигантска планина“, както я наричат, която съществува само няколко секунди.

Отделните серии показват и разказват много и за личния живот на сърфиста, но не жълто и сензационно, а искрено.

С филмовия инструментариум, съдържателния подход и внимателно избран тон, създателите на поредицата са постигнали една особена изповедност. Много мъжкарска впрочем.

В началото на всеки епизод зрителят има чувството, че е седнал на брега на океана, даже може би пие бира, а до него седи Макнамара, който точно сега, просто е решил да му разкаже всичко.

Майка му, брат му и втората му съпруга влизат в този филм, всеки със своя принос към респектиращите постижения на Гарет. Удивително е, че сериалът покрива с кадри толкова много години от живота му и сякаш около него непрекъснато се е навъртала работеща камера. Има кадри например от първото идване на Макнамара в Назаре, когато косата му още е гарваново-черна. А също и от карането по речни вълни, образувани от разпадането на топящ се ледник в Аляска.

Сериалът е много добре сглобен. Интервютата са проведени и „нарязани“ отлично. „Всичко се разбира“, ако употребя редакторското клише, което ми е много любимо, независимо дали става дума за филми, текстове, имейли и пр.

И най-интересното: човек започва да се интересува живо от сърф без изобщо да сърфът да го интересува.

Гледайте „30-метрова вълна“ по HBO GO

Прочетете и „Просто ей така“, къде е темата на броя?

Мирослава Иванова