Не си прави сайт сам

Сайтът е най-важната дреха в комуникационния гардероб на всеки бранд. Целта му е да представя, и заедно със страниците в социалните мрежи, да общува по възможно най-приветливия и разбираем начин със своите последователи.

Надпреварата за вниманието на потребителите вече е толкова голяма, че ясно за всички е – абсурдно е именно създаването на сайт да бъде неглижирано. Но точно това се получава, когато човек реши да прави сайта си сам.

Началните стъпки са лесни като първите нива на електронна игра.

Създаването на сайт започва от избор на хостинг компания и избор на домейн. Минах ги бързо. Избрах СуперХостинг.БГ, защото познавам обслужването им и винаги след комуникация с тях съм рейтвала служителя, който ми е помогнал с максимален брой точки.

Естествено спрях се на .бг домейн, въпреки че СуперХостинг примамва с най-различни нови разширения, които са толкова интересни, че даже може да ви накарат да промените или измислите ново име на бранда си само заради интересните комбинации, които могат да се получат.

Впрочем Циферблат има домейн и на кирилица. Можете да влизате в сайта и само с изписването на: циферблат.бг.

Така започнах да правя сайта си сама. Имам инсталация на WordPress и познавам интерфейса на програмата. Избрах си безплатна тема за сайта, инсталирах я, и много бързо направих първоначалните настройки.

„Ооо! Ами то много лесно!“, доволно потривах ръце.

Работата ми по сайта беше нещо като попълване на книжка за оцветяване и толкова ме вдетини, че си повярвах.

„За една петък вечер си направих сайт. „Вързах“ го за хостинга и го пуснах!“

Така започнах да се фукам на приятелите си. А те пък любезно ми се възхищаваха: „Еее! Браво! Супер си! Екстра! Дай да видя!“.

„Още не е за гледане“, отговарях, но положението така и не се промени.

Сайтът ми, докъдето го докарах, приличаше повече на ученически проект, отколкото на професионална работа.

Заглавията на текстовете ми се появяваха на повече места, отколкото е необходимо. Някои от снимките ми се пъчеха прекалено големи, а други – въпреки качеството им и десетките преоразмерявания, се ескпонираха размазани.

Нямах абсолютно никакъв контрол над фините настройки.

Научих се да добавям плъгини, но не и реално да използвам функционалностите им в сайта. Изобщо не знаех как да подходя към някои важни подробности, да не говорим за политики на поверителност и пр.

И понеже нямаше как да оставя сайта си без самочувствие, обърнах се към Abi Web Desing и Мартин Пепелджийски.

Не съм правила проучване, използвах вече изградено доверие. Работила съм с Abi Web Desing по други проекти, познавах качествата на Мартин и знаех, че ще ми помогне. Ще помисли за всичко и ще го направи. Към него разполагам и с едно доверие в повече, защото ми е земляк. Троянец, балканджия, надежден човек.

Мартин е начело на малък екип, което му дава възможност за пълен контрол върху изпълнението на заданието на клиента, той води и цялата комуникация с него.

Наред с дизайна и изграждането на сайт, получих и възможността за абонаментно обслужване, а това е нещо като Спешна Сайт Помощ, която е препоръчителна услуга особено в първата година от съществуването на сайта.

След двайсетина разменени мейла, малко повече от 10 дни и няколко мои каприза от рода на „Моля те! Да махнем това!“ и „А, не! Размислих. Да го върнем!“, стигнахме до резултата, който виждате и вие и написах на Мартин:

„Сайтът ми харесва много. Непрекъснато го отварям и му се усмихвам! Отлична работа! Благодаря!“

Това е историята. Надявам се, че тепърва ще се срещаме в това пространство, намислено и създадено като:

Точно ваше време и място!

Вижте и НЕ СИ ПРАВИ ЛОГО САМ

Мирослава Иванова