Улица Щастие в Дубай

  4 100 км или 33 дни и 17 часа път пеша ме делят от Щастието. Ако четете този текст от България, същото се отнася и за вас с ден-два-три разлика във времето. Гугъл мапс любезно ми съобщава, че маршрутът минава през различни държави и включва и ферибот. На системата съм задала упътване от София до Happyness str. в Дубай.

Абсолютно безсмислена информация разбира се.

Просто се помотах в Гугъл мапс, защото исках да проверя съобщение, на което попаднах. Вече съм била на въпросната улица, при това стигнах до тук само за няколко часа с полет на Flay Dubai и като част от организирано пътуване с туристическа агенция Welcome Travel.

Думата за него, изписана върху табела, прави щастието осезаемо и е своеобразно веществено доказателство, че то съществува. 

Подобни надписи естествено те викат да ги снимаш.

Спомням си, че специално дойдох да направя снимката в над 40-градусова жега, докато приятелите ми от групата бяха на плаж. Беше през вече далечната 2018 година, а мястото – сравнително близо до Световния търговски център. Електронни издания на тукашни медии обаче съобщават, че през 2020-та две улици в Дубай са разменили имената и съответно – местата си.

Самият шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, емир на Дубай,

е дал указания за промяната, а властите я обясняват с факта, че улица „Щастие“ е преместена в по-подходящ район с множество туристически и развлекателни обекти, които могат да допринесат за доброто настроение на жителите и гостите на емирството. Новият адрес на Щастието е в района City Walk, който както повечето места в Дубай съчетава възможностите за забавление с тези за пазаруване, хранене, разходка, отдих.

Но това не е всичко. Известно е, че в ОАЕ от години действа национална програма, която последователно реализира държавни политики и насърчава услуги, насочени към щастието и благополучието като начин на живот. През 2016 година, май, май първи в света, ОАЕ въвеждат в структурата на правителството

министерство на щастието и благополучието. 

Мирослава Иванова

Снимки: Циферблат

Прочетете и На среща с Дубай