Музей като музей ли?

   Когато изпратих на един приятел следващото клипче от Музея на илюзиите, той ме попита без изобщо да се шегува: „Това ти ли си?“

 

Всъщност клипчето показва холограма, чиито изображения не само създават илюзията за обеми (за разлика от обикновената фотография), но и изцяло се променят при преместване на зрителния ъгъл. И не. Това не съм аз. Просто се намирам в

Музея на илюзиите на бул. Мария Луиза 16 в София, а тук куп необичайни неща са… нормални.

Замислих се над думите на моя приятел, вместо да му се обидя. Въпросът му показва, че човек наистина очаква от този музей много силно да го шашне и дори, ако може, да го направи на маймуна!

Музеят е една от сравнително новите атракции на столицата и със сигурност дълго време ще продължи да бъде такава не само защото музеи не се откриват толкова често. Освен интересно и образователно, мястото е модерно, градско, намигва на посетителите си някак по европейски. Бях разглеждала снимки на приятели, които вече са идвали тук и исках да видя как „работи“ например обърнатата стаичка. Тя е един от най-популярните обекти за снимки. „Номерът“ й е, че всичко, което обикновено присъства на пода в една стая, тук е монтирано на тавана. А когато си направиш снимка и я обърнеш с функциите на телефона – получаваш наистина забавни сцени.

Възможно е да сте срещали някои от представените тук илюзии в магичните кутии за фокуси, които вече сте подарявали на децата си. Например тази с двете специфични форми, които са абсолютно еднакви, но сложени една над друга винаги създават впечатлението, че долната е по-голяма от горната. Дори и да е така,

съветвам ви да не проявявате високомерие към експонатите, защото може да пропуснете някоя илюзия и после да съжалявате, точно както се случи на мен.

Видео: Музей на илюзиите Facebook

Когато стигнах до „бялата ваза, лепната върху грамофон“, както я възприех, просто я подминах. След време разбрах какво съм пропуснала да наблюдавам. Вазата е всъщност модификация на „Вазата на Рубин“, създадена от датския психолог Едгар Рубин. Разработена е на базата на субективните характеристики на фигурата и фона, върху които работи психологът. „Вазата на Рубин“ обикновено се визуализира като очертание с форма на ваза върху контрастен по цвят фон и същевременно може да бъде възприета и като две лица, изобразени в профил.

Видео: Музей на илюзиите Facebook

Експонатът в софийския музей е част от лимитирана серия, създадена за рождения ден на кралица Елизабет II през 1977 г. Формите на вазата наподобяват силуетите на кралица Елизабет II и принц Филип, а въртеливото й движение създава илюзията за разговор между двамата.

Другият експонат със синя кръв, който ме впечатли е двойният портрет, изобразяващ Чарлз III, херцог на Лотарингия и дъщеря му.

Поставен до огледало експонатът показва двата портрета едновременно.

Като казах огледало, една от залите на музея е пълна с огледални „номера“. Интересен е елементът с огледални ленти, който смесва образите на двама души, когато те седнат един до друг. Така може да получиш очите на човека срещу теб, а той да сглоби собственото си лице с твоя нос.

С онзи приятел, на когото изпратих клипчето, спорим дали музеят е подходящ повече за възрастни или повече за деца. Мисля, че най-малките могат да се забавляват навсякъде. По-големите обаче наистина има от какво да се впечатлят. Що се отнася до възрастните – аз лично възприемах експонатите като дете. Интересуваха ме картинките и предметите с номерата, които могат да вършат те, а не кой е отрикрил закона за нещо си, от който е произлязло това движение, което ако беше безкрайно, можеше… И пр., и пр.

Между другото, служителите в музея са много млади и симпатични хора, които любезно следят разбрал ли си всичко, шашнал ли си се достатъчно, снимал ли си се тук, пипнал ли си там.

Музеят на илюзиите работи всеки ден от 10 до 20 часа, разполага и с физически магазин, който, както може би се досещате, предлага необичайни и екстравагантни подаръци и сувенири.

Добра идея е от време на време да опресняваме впечатленията си от този музей, тъй като експозицията му се обогатява непрекъснато.

Мирослава Иванова

Ако искате да посетим вашето място и да го представим точно, както ни е харесало, пишете ни на office@tsiferblat.bg