Мраморното село Илинденци

 Наричат Илинденци мраморното село, а това изглежда точно толкова приказно, колкото и звучи. Особено ако решите да се отправите с високопроходим автомобил към една от гънките в полите на Пирин планина.

Но да започнем отначало. Илинденци се намира на 150 километра от София, на 20 от Сандански и вероятно сте чували името му да се свързва с производството на вино.

Да, лозята са по-известната емблема на този край, в който се отглежда прочутият и рядък сорт керацуда.

Мога само да потвърдя всички суперлативи, които бях чувала за това наистина ароматно и много приятно бяло вино. Бутилка-две от него е препоръчителен сувенир на тръгване от селото.

Още от входната табела на Илинденци обаче, гостите срещат и другия му отличителен знак – мрамора. Разходката из селото ще ви покаже доста чешми и скулптурни фигури, но още по-интересни са Скулптурния парк и Мраморния град на изкуствата. През 1998 година, скулпторът Иван Русев решава да създаде Арт център в Илинденци, който постепенно се разраства до споменатите вече два обекта.

Инициативата облагородява селото по особен начин.

Тук регулярно се организират пленери, сипмозиуми и други най-разнообразни „творчески акции“, както се изразяват съмишлениците на Иван Русев. В резултат от тях, десетки автори вече са оставили произведенията си в землището на селото, а тенденцията е скулптурните му жители да се увеличават.

Ако се питате от къде „извира“ целия този мрамор – ще ви кажа. Точно натам бяхме тръгнали.

Отправната точка е високо над селото, а посоката е Шаралийската пещера.

Мраморните кариери край Илинденци, казват, са най-голямото находище на Балканите. Първата кариера, до която достигнахме беше съвсем достъпна и на нивото на самия път. Следващите – приближавахме само с поглед или с вариото на фотоапарата. Кариерите са разположени на разстояние една от друга, а пътят към тях навътре в планината е доста лош. От едно място насетне решихме да продължим пеша и започнахме да стъпваме по камъчета от мрамор.

Най-високата кариера, която видяхме приличаше на величествен амфитеатър с добре изразени места за зрители, оформени така от самата последователност на добива.

Мраморът, който се добива тук има най-различни приложения. Но където и да го виждаме, претворен или просто използван в цивилизацията, той е несравнимо по-красив в природата и при извора на своите находища.

Кариерите край Илинденци са толкова интересна особеност не само на селото, но на Пирин планина, че ако имате път насам и сте ентусиасти, попитайте за посоката към тях и ги посетете.

Мирослава Иванова

Снимки: Циферблат