Медината на Маракеш

Един от входовете на Медината в Маракеш

 

Преведена от арабски език, думата „медина” означава град. В днешни времена я наричаме просто „старата част”. Медините са нещо като дебелите исторически книги на много от градовете в Мароко, които всеки турист може „да разлиства”, но непременно с водач.

Не е препоръчетилно да влизате в медината, на който и да е голям град сами. Изгубването ви е почти гарантирано, а ако случаен човек тръгне да ви търси – също би се изгубил.

В медината на Маракеш, групата ни влезе освен с българския ни екскурзовод, и с двама марокански водачи. Излишно е да обяснявам, че бяхме инструктирани да не се пръскаме и да следим останалите. Затова и когато разглеждах малкото направени кадри тук, ми се струваше, че съм снимала хората от групата, които „следя“, вместо чудесата на това място…

Ако искате да си представите какво е медина, визуализирайте лабиринт.

Медините са изградени от множество малки улички, сред които ориентири няма. Освен джамиите, които се издигат на малки площадчета. Пешеходни места са.  Уличките им са оградени от високи стени, а понякога разстоянието между тях е толкова тясно, че не стига човек да разпери ръце. Въпреки това тук непрекъснато снове поток от хора, който ту изтънява, сведен до един човек или едно магаре, ту се разширява там, където уличките или площадчетата дават такава възможност. Съставът на това множество е ясен. Местни, които викат, за да им направите място, бързат, бутат пълни колички или водят натоварени магарета. И… туристи.

Според гледната точка на туриста – в медината кипи търговия. Търговците са навсякъде. На външни сергии или пък в магазини, скрити зад високите стени. За местните обаче тя е и място за живеене. Въпреки че днес много мароканци предпочитат да си купуват домове в новите части на градовете и да продават на чужденци старите си къщи в медините.

Разказват се анекдоти за чужденци-новодмци, които често се губят и едва стигат до къщите, които са купили.

#любопитно

Сред медините в Мароко, най-голяма е тази във Фес. Уличките й са над 9 000 на брой. Там се намира и прочутата фабрика за обработка на кожи. Това място е истинска машина на времето, защото процесът на обработка и боядисване на кожи се извършва по технология, която не се е променяла от хилядолетия. Гледана от високо фабриката за кожи прилича на гигантска кутия с бои, изградена от огромни каменни съдове с кръгла форма, пълни с разноцветни естествени багрила.

Мирослава Иванова

Пътуването до Мароко е осъществено по програма на туристическа агенция Welcome Travel

В медината на Маракеш…