Горски център Чатъма

   Западният бряг на язовир Голям Беглик, комбиниран с територията на „Горски център Чатъма“, гарантират наистина смислено преживяване заради добавената стойност готина култура във вид на уважение към природата.

Както се убедих, тук и на мравките път струват.

Центърът се намира на мястото на

бившето лесничейство „Чатъма“ и в защитената местност със същото име.

Няколко бунгала, оборудвани за туристи, кухня, дворна чешма, масивни пейки и маси от дърво, добре оформени места за палене на огън. Това е всичко. Няма намеса в природата. Но има множество културни допълнения към нея, а също и украси, като например чайниците с разкошни петунии, които ми харесаха много.

Банята (външна) топли вода посредством соларни панели, а тоалетните (компостни) се почистват с дървесни стърготини.

Ето какво ми се случи тук преди време, за престой една нощувка и една денувка:

     Поседях около вечерния огън и научих, че за повече време тук, трябва да отредя панталон, полар и бъф специално за огъня – „опушените“ ми дрехи.

     Заговорих се за текстовете на Иво Иванов с абсолютно непознати хора, дори да се сприятелих с тях и се уговорих за бира в Маймунарника в София, просто защото те също са чели „Кривата на щастието“.

     Станах преди всички в очакване на изгрева, който тук позира за снимки през естествен филтър от пари, издигащи се от езерото.

     Наблюдавах сутрешен урок по риболов от баща на син.

     Наредих се ритуално под прозорчето на кухнята, за да получа най-вкусната закуска от мекици, сирене и боровинково сладко.

     Разхождах се наоколо, докато приятелите ми бяха на Острова с наетата от тук лодка.

Истината е, че някой от тези случки, например тази с мекиците, са вече невъзможни. Просто защото „Горски център Чатъма“, който съществува вече повече от 10 години, продължава да се развива.

Ето какво актуално научих за Центъра:

„В момента работим приоритетно с организирани туристически групи и целта ни е да стимулираме отговорния и активен туризъм. От тази година вече няма кухня за свободни посетители, но сме обособили места за самостоятелно готвене. Активно работим с деца и организации, които се занимават с природозащита, алтернативен туризъм и възпитават отговорно отношение към средата, в която живеем.“

Иначе казано, бунгалата и пространството около тях все повече ще бъдат използвани за тематично насочени към природата обучения, лагери, програми и участниците в тях. А значи, и не само на думи, Центъра се превръща в нещо като Природен дворец на културата.

„Горски център Чатъма“ функционира благодарение на Сдружение „Байкария“,

което с дейността си кръстосва Родопа планина надлъж и нашир. Много от горските пътеки и веломаршрутите в района са „отъпкани“ от тях, а после са събрани и публикувани в карти и пътеводители.

Детските приключенски лагери са една от запазените марки на сдружението,

а веруюто им е, че по-добър учител от природата няма.

Между другото, сдружението ежегодно организира и почистване на бреговете на язовира с помощта на доброволци. Ако искате да бъдете в час с поне част от дейностите на „Байкария“,

може да следвате тези страници във Фейсбук:

Байкария, Чатъма LIVE /Chatama LIVE/ и Лагер Беглика

Непременно минете от тук, ако искате да си припомните какво е да се държите естествено и да се чувствате човешки.

Текст: Мирослава Иванова

Снимки: Циферблат

 Ако искате да разкажем за вашата дейност или да посетим вашето място и да ги представим точно както са ни харесали те, пишете ни на office@tsiferblat.bg