Чаша по чаша – гардероб

Снимки: Ekaterina Lachova Love

  Тя утвърждава сред българските жени етикета на „гардероба“ от чаши (някои неправилно го наричат шкаф).

Също ни съгласява, че пазаруването на чаши може да бъде по-вдъхновяващо от пазаруването на дрехи (ако перифразирам Джулия Чайлд, разбира се).

Всяка сутрин хилядите последователи на страницата й във Фейсбук отварят очи с нейните боси крака, например пред бумтящата печка в къщата й в Ярлово,

и разбира се с неизменната чаша кафе в ръцете й.

Изглежда, че всяко ъгълче в дома й е естествен декор за съдовете, създадени от самата нея. А няма нищо по-утвърдително от това да виждаш колко добре са настанени те и няма нищо по-естествено да поискаш да ги имаш и ти.

Коя е тази жена? И как успява да променя нашите малки женски светове само с помощта на цветове и форми от порцелан?

Екатерина Лашова е щастливка, открила мисията си, и керамик, учил в академиите на София, Брюксел и Париж. Черпи вдъхновение и от Италия, където също е живяла известно време. Когато се завръща в България разполага само с една малка пещ, подходяща за изпичането на малки форми – чаши.

Точно с тях тя е позната на мнозина.

В сравнение със създадените от нея, много чаши за чай или кафе изглеждат скучни, безвкусни или просто наивни и бебешки. Красавиците на Екатерина се разпознават по необичайните форми и още по-необичайните дръжки във вид на сърце, ключ, ключалка, мида, рапан, брошка, нос на клоун, коледно бастунче, ангелско крило и дори камъче, което прилича на сърце…

Противно на първоначалната ми предубеденост, всяка дръжка от моя гардероб с нейни чаши, е изключително удобна.

Изумително е, че в чашите на Екатерина могат да бъдат разпознати дори някои от основните женски архетипи. Едни от тях приличат на момиченца в рокли на точки и с бели якички, други – са истински кралици в светли дрехи и златни украшения.

Имат и още, съвсем индивидуални характеристики. Някои са по-спокойни, други – по-темпераментни. А от всичко това зависи вкусът, плътността и топлината на кафето, както и нашето собствено настроение, когато общуваме с тях. В тяхната компания, вече хиляди жени,

превръщат пиенето на кафе в красив ритуал.

С помощта на чашите, също както и с дрехите, можем да зададем тона и тонуса на своя ден, но и да постигнем нещо още по-необичайно. Да погледнем на тях като на своеобразно общество от „приятелки“, на които можем да разчитаме винаги, когато имаме нужда от повече женска енергия, финес и кураж.

Новите модели от ателието на Лашова, подобно на колекциите от дрехи, предшестват смяната на сезоните, също и празничния календар. Долу-горе в същия ритъм, ние почитателките им, обновяваме гардероба си от чаши.

Впрочем през тази година

ателието на Екатерина Лашова отбелязва 15 години от създаването си

и обещава да ни изненадва повече от обикновено. В момента тук се пекат (съвсем буквално) сериите за Великден, както и нови модели, предназначени за традиционната годишна разпродажба, която очакваме през първите два дълги (заедно с петъците) уикенда на юни.

Освен чаши, ателието предлага и разнообразна друга посуда –

от захарници и чайници до купи и чинии.

Ако все още не сте я тествали, подсказвам ви само някои от обществените места, които сервират в нея: бистро „Песто“ в София, ресторантите „Инканто“ в Бургас, „Чудно място Стакевци“ при шеф Филип Захариев…

 

Мирослава Иванова